Hogyan öltözzünk fel egy állásinterjúra?

Egy állásinterjúra készülve az egyik első kérdés, ami felmerül, az, hogy mit vegyünk fel. Az első benyomás ugyanis meghatározó jelentőségű, és ennek igen tetemes részét teheti ki az öltözékünk. Legyen szó szellemi, vezetői vagy fizikai munkakörről, nem mindegy milyen öltözetben, és milyen állapotban jelenünk meg az interjún, vagy tesztíráson.

Egy állásinterjún általában mindössze 30-60 perc alatt kell meggyőznünk az interjúztatót, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbbek a meghirdetett munkakörre. Nem mindegy tehát, hogy adott pillanatban magabiztosságot sugárzunk vagy hanyagságot, igényességet vagy igénytelenséget.

Nézzünk meg tehát néhány erre vonatkozó alapszabályt!

 • Kerüljük a slamposságot! Ha slamposan öltözünk fel, ha nem ügyelünk a megfelelő higiéniára, akkor azt sugalljuk, hogy nem kell minket komolyan venni, annyira nem is érdekel minket az adott munkakör. Emellett felvetődik a kérdés, hogy ha magunkkal szemben nem vagyunk igényesek, akkor a munkánkkal szemben azok leszünk? Az igénytelen megjelenéssel olyan szintű hátrányba kerülhetünk már az első másodpercek alatt, amit nem valószínű, hogy sikerül majd kompenzálni.
 • Fő a tisztaság! Egy mesterien összeválogatott öltözéket is teljesen tönkrevág, ha a ruhánk nem makulátlanul tiszta. És nem csak a ruhára kell odafigyelni: ugyanilyen kiábrándító, ha koszos a körmünk, lekopott a körömlakk, a hajunk zsíros, kócos, a cipőnk nem tiszta. Hölgyek esetében kerülendő a nagyon erős smink, emellett belépés előtt mindig ellenőrizzük, nem kenődött-e el valahol a festék. Érdemes a harisnya állapotára is figyelni, vészhelyzet esetére legyen nálunk tartalék. Férfiak esetében a borosta mértéke lehet kritikus pont.
 • Óvatosan a kiegészítőkkel! Hölgyek esetében érdemes mellőzni a feltűnő, nagy számú kiegészítőket. Inkább szolid, visszafogottan elegáns benyomásra törekedjünk! Férfiaknál a kigombolt ing mögül kikandikáló nagy medálos nyakbavaló nem biztos, hogy jó benyomást kelt, ahogy például a halálfejes gyűrűk sem.

Milyen a jó példa?

Hölgyeknél:

 • Ha szoknya-blúz kombinációt választanak, akkor a szoknya ne legyen túl rövid, a blúz pedig ne legyen átlátszó, nagyon szűk vagy mélyen dekoltált. Melltartó használata mindenképp kötelező, a feltűnő, harsány színek kerülendők.
 • Szoknyában és nadrágban a fekete, sötétkék, szürke, vagy barna megfelelő választás lehet, blúzban pedig a fehér, vagy egy világosabb kék lehet jó választás. Szoknyához a harisnya minden körülmények között kötelező, ahogy a körömcipő is!
 • Bármilyen meleg is legyen, a pántos, lenge nyári ruha nem megfelelő interjúöltözet.
 • Táska tekintetében egy kisebb, elegáns táskát válasszunk, ha szükséges, legyen nálunk még egy elegáns dosszié, vagy aktatáska.

Uraknál:

 • Mindenképpen javasolt az öltöny viselése, méghozzá sötétebb színekben, és nem fényes, csillogó anyagból. Nagy melegben a nyakkendőtől el lehet tekinteni, de ha van, ne legyen harsány színű.
 • Az ing ne legyen nagyon feszülős, de túl laza se!
 • Sötét nadrághoz soha ne vegyünk fel világos cipőt, és fehér zoknit se! Sötét nadrág, sötét cipő, sötét zokni.
 • Világosabb árnyalatú öltöny esetében a cipőnek és a zokninak harmonizálni kell a nadrág színével.
 • Soha ne vegyünk fel öltönyhöz bokazoknit!
 • Táska tekintetében aktatáska a leginkább megfelelő, de egy kisebb válltáska is megteszi.