Loading...
Tedd ne tedd2017-03-17T21:42:13+01:00

Milyen hibákat NE kövessünk el az önéletrajzban és a motivációs levélben?

Egy állásra való jelentkezéskor az önéletrajz és a motivációs levél olyan, mint személyes találkozónál az első benyomás. Ezek alapján alkotnak véleményt rólunk, éppen ezért nagyon fontos, hogy a lehető legjobbak legyenek.

Ennek ellenére sajnos sok pályázó követ el alapvető hibákat, amikkel saját magát zárja ki az esélyesek köréből. Hogy ilyen minél kevesebbszer fordulhasson elő, nézzük meg, hogy mik azok a hibák, amiket semmiképpen sem szabad elkövetnünk önéletrajz és a motivációs levél megírásakor.

A hibák, amiket el kell kerülni:

Személyes adatoknál:

Semmilyen fontos adatot ne hagyjunk le az önéletrajzról! Hihetetlennek hangzik, de előfordul, hogy lemarad például a név, vagy az elérhetőség. Így hogyan is kaphatna a pályázó bármiféle visszajelzést? Emellett apróságnak tűnik, de fontos, hogy akinek férjezett neve van, amiből a keresztneve nem derül ki, az tüntesse fel a leánykor nevét is, különben nem fogják tudni megszólítani!

Előfordul, hogy a születési hely és idő hiányzik, pedig ez fontos adat. A személyzeti tanácsadók és a leendő munkáltatók ezek segítségével tudják megfelelő módon rögzíteni a pályázati anyagot. Egy-egy jelentkező azonosítása a nevével és a születési dátumával történik. Ez még önmagában nem kizáró ok, de hanyag benyomást kelthetünk vele.

A pontos cím megadása elengedhetetlen. Ne féljünk attól, hogy ez hátrány lehet! Ha valaki mobilis, akkor ezt lehet külön jelezni, ha ideiglenes lakcímünk van, azt érdemes feltüntetni. Ügyeljünk rá, hogy a lakcím pontos legyen!

A telefonszám és az e-mail cím esetében szintén fontos a pontosság a későbbi értesítések miatt. Figyeljünk arra is, hogy az e-mail cím szalonképes legyen, a vicces becenevek álláskereséskor nem biztos, hogy kifizetődők.

Iskolai végzettségeknél:

Az egyik alapvető probléma és hiba, ha nem adjuk meg megfelelően az iskola nevét, s a dátumot, hogy mettől meddig tanultunk ott, milyen szakirányon, és milyen végzettséget szereztünk.

Amennyiben még folyamatban lévő tanulmányunk van, akkor mindenképp fel kell tüntetni a várható végzés dátumát. Nem kell az összes tanult tárgyat felsorolni, elég néhányat, amik kapcsolódnak a megpályázott pozícióhoz.

Szakmai tapasztalatnál:

A szakmai tapasztalatoknál szintén fontos, hogy pontosan feltüntessük a dátumokat, a cégneveket és a beosztást. Ügyelni kell arra, hogy tartsuk az időrendet, mert zavaró, ha össze-vissza adjuk meg a munkahelyeket.

Ha párhuzamosan több munkahelyünk is volt, akkor ezt világosan emeljük ki, s tegyük egyértelművé, hogy melyik volt a főállás, melyik a részmunkaidős, s ha még mindig tart, s nem akarjuk lezárni, akkor ez hogyan érinti a főállást.

A munkakör pontos megnevezése mellett az is fontos, hogy a pozíciónkat bemutassuk. A legjobb, ha felsorolásszerűen adjuk meg azon feladatainkat, amiket végeztünk, és a megpályázott álláshoz kapcsolódnak.

Nyelvtudás:

A nyelvtudást mindig fontos feltüntetni, a szint pontos megjelölésével. Beírhatjuk, milyen nyelvvizsgával rendelkezünk, de ha a valós tudás ettől akár pozitív, akár negatív irányban eltér, azt is írjuk oda. Ha eltérnek a szóbeli és az írásbeli képességek, azt szintén tüntessük fel!

Személyes kompetenciák:

Ami fontos: ne sablonokban gondolkozzunk, és olyan tulajdonságokat írjunk be, amik valóban jellemzők ránk, és a későbbiekben az interjún fel tudjuk idézni őket, illetve mindegyikre tudunk példát is mondani.

A beírt tulajdonságokat érdemes a megpályázott munkakörhöz igazítani, ne írjunk olyanokat, amik ebből a szempontból irrelevánsak. Ne közhelyeket írjunk, inkább fejtsük ki egy-egy mondatban, mire gondoltunk!

Helyesírás, nyelvtani hibák:

A helyesírás és a helyes megfogalmazás elengedhetetlen. Ha nem vagyunk biztosak a tudásunkban, akkor egyrészt segítenek programok, másrészt kérhetünk segítséget.

Nagyon kiábrándító, amikor pályázatot megnyitó személynek helyesírási és nyelvtani hibáktól hemzsegő önéletrajzot és motivációs levelet kell olvasnia. A legtöbbször ezek a pályázati anyagok a „nem” kategóriában kötnek ki.

Motivációs levél:

A szerkesztettség, a helyesírás és megfelelő megfogalmazás fontos tényezők mind az önéletrajz, mind a motivációs levél szempontjából.

Alapvető, gyakori hiba, hogy a motivációs levelet olyan személynek címezik, aki nincs az adott cégnél, vagy rosszul írják le a címzett nevét, munkakörét. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kinek is kell küldjük, akkor használjuk az általános megszólítást.!

A másik gyakori hiba, hogy sablon motivációs levelet küldenek, és elfelejtik benne kicserélni például a megpályázott munkakör nevét.

Szintén hiba, ha az önéletrajzban feltüntetett dolgokat ismételjük meg a motivációs levélben. Inkább arra kell törekedni, hogy olyan erősségeinket, értékeinket mutassuk be röviden, ami mellettünk szól, ami azt mutatja meg, hogy alkalmasak vagyunk az adott munkakör betöltésére.