Gondolkodtál már azon, hogy miért nem maradnak meg az új munkavállalók hosszú távon a szervezetben, még akkor sem, ha a kiválasztási folyamat során minden tökéletesnek tűnik? A munkáltató döntése határozott: „igen, Őt választom, és igen, vele szeretnék dolgozni.” Mégis, a végső együttműködés valahogy nem sikeres. Mi lehet ennek az oka?

Az első lépések fontossága

Cégünk tanácsadói egyre többször találkoznak olyan esetekkel, amikor a sikeres kiválasztást követően a beillesztés valahogy félresiklik. Az új kolléga nem találja a helyét a csapatban, esetleg nem kapja meg a megfelelő támogatást és útmutatást, és végül rövid időn belül távozik a cégtől. Ez nemcsak idő- és pénz  a munkáltató számára, hanem frusztráló élmény a munkavállalónak is.

A beillesztés kihívásai

A kiválasztás és a beillesztés két különböző, ámde egymásra épülő folyamat. Míg a kiválasztás során a jelölt szakmai képességeire, tapasztalataira és személyiségének a csapatba való illeszkedésére koncentrálunk, addig a beillesztés során a munkahelyi kultúrához, elvárásokhoz és a mindennapi munkamenethez való alkalmazkodás kerül előtérbe.

Miért nem sikeres az integráció?

Gyakran találkozunk az alábbi problémákkal:

  • Nem megfelelő onboarding folyamat: Az új munkavállalók nem kapnak elegendő támogatást a beilleszkedés során. A megfelelő információk, eszközök, mentorálás és útmutatás hiánya bizonytalanságot és frusztrációt okoz, mely gátolja a szervezeti kultúrába való illeszkedést.
  • Nem megfelelő kommunikáció: Az elvárások, feladatok és felelősségek nem egyértelműek. Az új kolléga nem tudja pontosan, mit várnak el tőle, és hogyan érheti el a célokat.
  • Hiányzó visszajelzés: Az új munkatársak nem kapnak rendszeres és konstruktív visszajelzést a teljesítményükről, így nem tudják, hol kellene javítaniuk, és mi az, amit jól csinálnak.

Tippek és tanácsok a sikeres beillesztéshez

Hogyan tehetjük hatékonyabbá az új munkavállalók beillesztését? Íme néhány hasznos tipp:

  1. Alapos előkészületek: Már az új kolléga érkezése előtt gondoskodjunk róla, hogy minden szükséges eszköz és információ rendelkezésre álljon. Készítsünk részletes beillesztési tervet, amely tartalmazza a bevezető tréningeket, találkozókat és mentorálást.
  2. Mentor kijelölése: Amennyiben a szervezet mérete ezt lehetővé teszi, nevezzünk ki egy tapasztalt kollégát, aki segít az új munkavállalónak a kezdeti időszakban. A mentorálás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az új kolléga gyorsan beilleszkedjen és magabiztossá váljon.
  3. Nyílt és rendszeres kommunikáció: Biztosítsuk, hogy az új munkatárs mindig tisztában legyen az elvárásokkal és célokkal. Rendszeresen beszélgessünk vele, és adjunk visszajelzést a munkájáról.
  4. Munkahelyi kultúra bemutatása: Ismertessük meg az új munkavállalót a cég értékeivel, szokásaival és hagyományaival. Segítsük őt abban, hogy megértse és magáévá tegye a vállalati kultúrát.
  5. Rendszeres visszajelzés és fejlődési lehetőségek: Adjunk folyamatosan visszajelzést az új kollégának, és biztosítsuk számára a fejlődési lehetőségeket. A pozitív visszajelzés és az építő kritikák egyaránt fontosak a hosszú távú siker érdekében.

A sikeres kiválasztás tehát önmagában még csak fél siker. Ahhoz, hogy egy új munkavállaló hosszú távon is elégedett és produktív tagja legyen a csapatnak, a minőségi integrációs folyamat kulcsfontosságú.  Ha figyelmet fordítunk a gondos beillesztésre, azzal nemcsak a munkavállalóink elégedettségét növelhetjük, hanem a szervezet egészének hatékonyságát és stabilitását is javíthatjuk – mindezekkel súlyos anyagi veszteségektől megkímélve a vállalkozást.

Nem kétséges: a jelölteknek is van felelőssége abban, hogy a beilleszkedésük és hosszú távú beválásuk sikeres legyen. Az ő számukra adott tanácsaink itt olvashatók.

Kutasi-Laczkó Brigitta I Employer Branding Specialist